Etiketten lezen: wat zit er in kip?

Etiketten lezen: wat zit er in kip?

- 25 april 2017 -

Wanneer je een kipfiletje bij de super koopt, kijk je niet meteen naar de ingrediënten op het etiket. Kip is kip, zou je zeggen. Toch is er meer informatie te vinden op een etiket dan je verwacht. En daarom hebben wij hier een korte etiketten-lees-tutorial voor jou.
 

Toegevoegd water

Het toevoegen van water aan rauwe, onbewerkte kip is niet toegestaan, anders mag het geen vlees heten. Best logisch. Vlees is echter gauw ‘bewerkt’: een marinade, kruiden of paneer er aan toevoegen en je hebt bewerkte kip.  Ook geldt gemalen, gerookte of op andere wijze behandeld vlees als ‘bewerkt’. Eenmaal bewerkt, wordt de toevoeging van water en bepaalde hulpstoffen wél goedgekeurd. De voorwaarde is natuurlijk wel dat het gaat om veilige hulpstoffen (E-nummers).

Op het etiket móeten de gebruikte E-nummers terug te vinden zijn. Verder moet op de verpakking staan dat het gaat om kippenvlees met toegevoegd water. Ook moet bij de ingrediënten op het etiket te lezen zijn hoeveel water is toegevoegd. Wie geen vlees of kip wil waaraan water is toegevoegd, doet er goed aan te letten op het etiket. Of informeer bij de verkoper naar de samenstelling.
 

Datum invriezen

Kip kan bevroren verkocht worden, maar soms is het bevroren geweest en op een later tijdstip ontdooid en zo aan de consument verkocht. Dit is op het etiket te zien met de term ‘ontdooid’. De datum van (eerste keer) invriezen staat op de verpakking (verplicht vanaf december 2014). Deze datum van invriezen kan soms lang geleden zijn. 

De datum van invriezen zegt overigens weinig over de veiligheid. Als kip snel genoeg wordt ingevroren, dan krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees. Volgens de wet moet de temperatuur tijdens het invriezen lager zijn dan -18°C, maar in de praktijk is het vaak nog veel lager: tot -30°C.
 

Aanduiding herkomst 

Op kipproducten moet een ovale afbeelding staan met een afkorting van het land waar de verwerker is gevestigd. Let op: dit geeft aan waar de laatste bewerking heeft plaatsgevonden, niet waar het product vandaan komt. Gelukkig is het sinds december 2014 ook verplicht om op het etiket te vermelden waar het kippenboutje of kipfilet vandaan komt.
 

Voedselveiligheid in het nieuws

Een flesje 'kant-en-klaar versgeperst' sap of zelfgetapt uit de sinaasappelsaptap is zo gehaald. Toch geeft het gemiddelde Nederlandse huishouden slechts 27 euro per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Vijf trends.

De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen, kortweg Hygiënecode woonvormen, heeft een update gekregen. Personeel in dit zorgsegment heeft hiermee een heel duidelijk naslagwerk in handen. De nadruk ligt op kennis van het personeel in kleinschalige woongroepen.

Hoe lekker het ook is om je frieten nog even wat langer door te bakken of je tosti nét een donkerder kleurtje te geven - je kunt het maar beter laten. Door zetmeelrijke producten 'bruin te bakken', kan de stof acrylamide vrijkomen. De Europese Commissie pleit voor een vermindering van deze stof in voedingsmiddelen.

Het ziet er prachtig uit: een viooltje als garnering op je bord. Eetbare garnering, welteverstaan. Steeds vaker zie je dat chefs hun gerechten extra kleur geven met een bloemetje. Is dat, naast mooi en vaak ook lekker, wel altijd veilig?

Nieuw op deze website

Top