Eetbare bloemen: altijd veilig?

Eetbare bloemen: altijd veilig?

- 20 juli 2017 -

Het ziet er prachtig uit: een viooltje als garnering op je bord. Eetbare garnering, welteverstaan. Steeds vaker zie je dat chefs hun gerechten extra kleur geven met een bloemetje. Is dat, naast mooi en vaak ook lekker, wel altijd veilig?

Dat mensen eigenlijk geen bloemen (meer) eten heeft een heel goede reden. Talloze bloemen bevatten namelijk stoffen die niet allemaal even geschikt zijn voor onze spijsvertering en ons lichaam. Zoals flavonoïden, tocoferol en alkaloïden. Een aantal van deze stoffen kan in kleine hoeveelheden (<10 gram) al levensbedreigend zijn. Nu zal een kok in een restaurant heel goed weten wat hij zijn gasten voorschotelt. Met deze zaken wordt door de leveranciers rekening gehouden. Ga je zelf aan de slag met bloemen in gerechten, let dan ook op het volgende:
 
- Uiteraard wordt allereerst gekeken of een bloem geschikt is voor menselijke consumptie. Welke gewasbeschermingsmiddelen zijn er gebruikt?
- Als je de bloemen als ingrediënt gebruikt en bijvoorbeeld mee laat bakken/grillen kunnen er PAK’s ontstaan. Dit zijn schadelijke, kankerverwekkende stoffen die vrij kunnen komen bij verbranding.
- Uit onderzoek blijkt dat minimaal 30% van de bloemen die aangeboden werden, besmet waren met de gevaarlijke E-coli bacterie.
 
Er komt dus nogal wat bij kijken voor je zeker weet dat je een bloemetje met een gerust hart kunt opeten. Ben je er niet zeker van, vraag dan altijd naar extra informatie bij degene die jou de 'eetbare' bloemen aanbiedt!

Voedselveiligheid in het nieuws

E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken.

Een flesje 'kant-en-klaar versgeperst' sap of zelfgetapt uit de sinaasappelsaptap is zo gehaald. Toch geeft het gemiddelde Nederlandse huishouden slechts 27 euro per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Vijf trends.

Nieuw op deze website

Top