Eetbare bloemen: altijd veilig?

Eetbare bloemen: altijd veilig?

- 20 juli 2017 -

Het ziet er prachtig uit: een viooltje als garnering op je bord. Eetbare garnering, welteverstaan. Steeds vaker zie je dat chefs hun gerechten extra kleur geven met een bloemetje. Is dat, naast mooi en vaak ook lekker, wel altijd veilig?

Dat mensen eigenlijk geen bloemen (meer) eten heeft een heel goede reden. Talloze bloemen bevatten namelijk stoffen die niet allemaal even geschikt zijn voor onze spijsvertering en ons lichaam. Zoals flavonoïden, tocoferol en alkaloïden. Een aantal van deze stoffen kan in kleine hoeveelheden (<10 gram) al levensbedreigend zijn. Nu zal een kok in een restaurant heel goed weten wat hij zijn gasten voorschotelt. Met deze zaken wordt door de leveranciers rekening gehouden. Ga je zelf aan de slag met bloemen in gerechten, let dan ook op het volgende:
 
- Uiteraard wordt allereerst gekeken of een bloem geschikt is voor menselijke consumptie. Welke gewasbeschermingsmiddelen zijn er gebruikt?
- Als je de bloemen als ingrediënt gebruikt en bijvoorbeeld mee laat bakken/grillen kunnen er PAK’s ontstaan. Dit zijn schadelijke, kankerverwekkende stoffen die vrij kunnen komen bij verbranding.
- Uit onderzoek blijkt dat minimaal 30% van de bloemen die aangeboden werden, besmet waren met de gevaarlijke E-coli bacterie.
 
Er komt dus nogal wat bij kijken voor je zeker weet dat je een bloemetje met een gerust hart kunt opeten. Ben je er niet zeker van, vraag dan altijd naar extra informatie bij degene die jou de 'eetbare' bloemen aanbiedt!

Voedselveiligheid in het nieuws

Hoe lekker het ook is om je frieten nog even wat langer door te bakken of je tosti nét een donkerder kleurtje te geven - je kunt het maar beter laten. Door zetmeelrijke producten 'bruin te bakken', kan de stof acrylamide vrijkomen. De Europese Commissie pleit voor een vermindering van deze stof in voedingsmiddelen.

Het ziet er prachtig uit: een viooltje als garnering op je bord. Eetbare garnering, welteverstaan. Steeds vaker zie je dat chefs hun gerechten extra kleur geven met een bloemetje. Is dat, naast mooi en vaak ook lekker, wel altijd veilig?

Het lijkt een moeilijke opgave om een levensgenieter én een bewuste eter te zijn. Natuurlijk wil je gezonde, bewuste keuzes maken. Maar je wilt niet bij iedere hap stilstaan bij het effect dat jouw maaltijd heeft op het milieu. We geven je een paar eenvoudige tips om bewuster om te gaan met je eten.

Wanneer je een kipfiletje bij de super koopt, kijk je niet meteen naar de ingrediënten op het etiket. Kip is kip, zou je zeggen. Toch is er meer informatie te vinden op een etiket dan je verwacht. En daarom hebben wij hier een korte etiketten-lees-tutorial voor jou.

Nieuw op deze website

Top