Kennis centraal in nieuwe Hygiënecode woonvormen

Kennis centraal in nieuwe Hygiënecode woonvormen

- 3 oktober 2017 -

De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen, kortweg Hygiënecode woonvormen, heeft een update gekregen. Personeel in dit zorgsegment heeft hiermee een heel duidelijk naslagwerk in handen. De nadruk ligt op kennis en het eigen inschattingsvermogen van het personeel in kleinschalige woongroepen.
 

Kwetsbare doelgroep


Dagelijks worden 2.000 mensen ziek van verkeerd voedsel. Iets minder dan de helft van deze mensen (40%) wordt ziek omdat ze thuis niet goed omgaan met voedsel. Logisch dat voedselveiligheid in ouderenzorgorganisaties aandacht behoeft. Zeker in woningen waar net als thuis wordt gekookt. Want ouderen zijn kwetsbaar en worden net iets sneller ziek dan jongere mensen. Eén klein foutje in de keuken kan tot grote gevolgen leiden bij een cliënt.

De Hygiënecode woongroepen (een uitgave van het Voedingscentrum) is een handleiding waarin precies staat omschreven hoe personeel dat met voeding werkt, met die voeding om dient te gaan. Centraal in het naslagwerk staat kennis van voedselveiligheid. Medewerkers bij woongroepen moeten weten wáárom een koelkast koud moet zijn en hóe levensmiddelen bewaard moeten worden.
 

Appeltaart


Vaak brengt bezoekende familie iets huisgemaakts mee, zoals een appeltaartje. Een medewerker van de woongroep moet dan in kunnen schatten of het taartje ‘veilig’ is. In de praktijk kennen medewerkers de families vrij goed. Bij twijfel kunnen ze het gesprek aangaan en door het stellen van de juiste vragen en er zo achter te komen of het taartje bijvoorbeeld juist bereid is.

De nadruk in de Hygiënecode ligt op ‘net als thuis’. De processen, zoals boodschappen doen, eten bewaren en koken, moeten vergelijkbaar zijn met een thuissituatie.
 

Voedselveiligheid in het nieuws

De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen, kortweg Hygiënecode woonvormen, heeft een update gekregen. Personeel in dit zorgsegment heeft hiermee een heel duidelijk naslagwerk in handen. De nadruk ligt op kennis van het personeel in kleinschalige woongroepen.

Hoe lekker het ook is om je frieten nog even wat langer door te bakken of je tosti nét een donkerder kleurtje te geven - je kunt het maar beter laten. Door zetmeelrijke producten 'bruin te bakken', kan de stof acrylamide vrijkomen. De Europese Commissie pleit voor een vermindering van deze stof in voedingsmiddelen.

Het ziet er prachtig uit: een viooltje als garnering op je bord. Eetbare garnering, welteverstaan. Steeds vaker zie je dat chefs hun gerechten extra kleur geven met een bloemetje. Is dat, naast mooi en vaak ook lekker, wel altijd veilig?

Het lijkt een moeilijke opgave om een levensgenieter én een bewuste eter te zijn. Natuurlijk wil je gezonde, bewuste keuzes maken. Maar je wilt niet bij iedere hap stilstaan bij het effect dat jouw maaltijd heeft op het milieu. We geven je een paar eenvoudige tips om bewuster om te gaan met je eten.

Nieuw op deze website

Top