Kennis centraal in nieuwe Hygiënecode woonvormen

Kennis centraal in nieuwe Hygiënecode woonvormen

- 3 oktober 2017 -

De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen, kortweg Hygiënecode woonvormen, heeft een update gekregen. Personeel in dit zorgsegment heeft hiermee een heel duidelijk naslagwerk in handen. De nadruk ligt op kennis en het eigen inschattingsvermogen van het personeel in kleinschalige woongroepen.
 

Kwetsbare doelgroep


Dagelijks worden 2.000 mensen ziek van verkeerd voedsel. Iets minder dan de helft van deze mensen (40%) wordt ziek omdat ze thuis niet goed omgaan met voedsel. Logisch dat voedselveiligheid in ouderenzorgorganisaties aandacht behoeft. Zeker in woningen waar net als thuis wordt gekookt. Want ouderen zijn kwetsbaar en worden net iets sneller ziek dan jongere mensen. Eén klein foutje in de keuken kan tot grote gevolgen leiden bij een cliënt.

De Hygiënecode woongroepen (een uitgave van het Voedingscentrum) is een handleiding waarin precies staat omschreven hoe personeel dat met voeding werkt, met die voeding om dient te gaan. Centraal in het naslagwerk staat kennis van voedselveiligheid. Medewerkers bij woongroepen moeten weten wáárom een koelkast koud moet zijn en hóe levensmiddelen bewaard moeten worden.
 

Appeltaart


Vaak brengt bezoekende familie iets huisgemaakts mee, zoals een appeltaartje. Een medewerker van de woongroep moet dan in kunnen schatten of het taartje ‘veilig’ is. In de praktijk kennen medewerkers de families vrij goed. Bij twijfel kunnen ze het gesprek aangaan en door het stellen van de juiste vragen en er zo achter te komen of het taartje bijvoorbeeld juist bereid is.

De nadruk in de Hygiënecode ligt op ‘net als thuis’. De processen, zoals boodschappen doen, eten bewaren en koken, moeten vergelijkbaar zijn met een thuissituatie.
 

Voedselveiligheid in het nieuws

E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken.

Een flesje 'kant-en-klaar versgeperst' sap of zelfgetapt uit de sinaasappelsaptap is zo gehaald. Toch geeft het gemiddelde Nederlandse huishouden slechts 27 euro per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Vijf trends.

Nieuw op deze website

Top