Trend: liever smoothies en groentesap dan vruchtensap

Trend: liever smoothies en groentesap dan vruchtensap

- 12 april 2018 -

Wees eens eerlijk: wie perst er nog zelf zijn dagelijkse sapje? De supermarkten hebben het ons wel heel makkelijk gemaakt. Een flesje 'kant-en-klaar versgeperst' sap of zelfgetapt uit de sinaasappelsaptap is zo gehaald. Toch geeft het gemiddelde Nederlandse huishouden slechts 27 euro per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Erg enthousiast zijn we dus niet over deze dorstlessers uit de supermarkt. Onderzoekers zien een verschuiving in de vruchtensapbusiness. Zo vinden we smoothies bijvoorbeeld wél steeds lekkerder met zijn allen. Het vakblad Distrifood zette vijf trends op een rijtje.
 

Zorgen over suiker

Nederlanders gingen vorig jaar opnieuw minder vruchtensappen drinken. Belangrijkste reden voor de terugloop is de groeiende zorg onder consumenten over de hoeveelheid suiker in de sappen, hoewel deze van nature aanwezig zijn. Deze trend was al langer zichtbaar bij frisdranken en houdbare vruchtensappen, maar heeft nu ook de categorie gekoelde vruchtensappen uit concentraat bereikt.
 

Smoothies zijn wél in trek

Sappen die niet zijn gemaakt uit concentraat en smoothies vallen wél in de smaak, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Bij de smoothies was zelfs sprake van een toename van de verkopen met 52 procent.
 

Huismerk wint het van A-merk

We nemen liever een flesje versgeperst sap van het huismerk mee dan een fles of pak van A-merken als Healthy People, Coolbest en Fruity King. Ook Héro fruitontbijt, waar sapconcentraat een belangrijk ingrediënt is, heeft het moeilijk.
 

We willen niet meer zelf tappen

Wie heeft het niet een keertje geprobeerd: zelf je sinaasappelsap uit een tapmachine tappen? Die hype lijkt nu wel voorbij.  Afgelopen jaar werd er voor het eerst minder vers getapt sap verkocht.
 

Groentesap is het nieuwe vruchtensap

Waar we de gekoelde vruchtensappen laten staan, gaan we nu voor groentesappen. Heerlijke mixjes van bieten, spinazie, wortelen...Hiervan is vorig jaar bijna 1 miljoen liter langs de toonbank gegaan, een toename van 67 procent.

(Bron: Distrifood)

Voedselveiligheid in het nieuws

E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken.

Een flesje 'kant-en-klaar versgeperst' sap of zelfgetapt uit de sinaasappelsaptap is zo gehaald. Toch geeft het gemiddelde Nederlandse huishouden slechts 27 euro per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Vijf trends.

Nieuw op deze website

Top