Warm weer, vakanties en barbecues: ECOLI alarm

Warm weer, vakanties en barbecues: ECOLI alarm

- 28 juni 2018 -

E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Besmetting kan voorkomen worden door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. Vooral na het aanraken van rauw vlees, is het belangrijk om handen goed te wassen.
 

Omschrijving

Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. In de dikke darm is E. coli nuttig, omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt. Er zijn enkele typen die een voedselinfectie veroorzaken, zoals EHEC en STEC. In de volksmond wordt E. coli ook wel de poepbacterie genoemd.
 

Gezondheidseffecten

Afhankelijk van het type E. coli leidt een besmetting tot meer of minder ernstige verschijnselen. In heel wat gevallen merk je er niets van. In andere gevallen gaat het om klachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Ernstige besmettingen kunnen vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak tot gevolg hebben. Dit heet het Haemolytisch Uremisch Syndroom (HUS).
Ongeveer 30% van de reizigers naar subtropische gebieden krijgt waarschijnlijk door besmetting met E. coli reizigersdiarree.
 

Risicogroepen

Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand zijn gevoelig voor een E. coli infectie.
 

Veiligheid

De bacterie overleeft maanden in de bodem en weken in water. E. coli vermenigvuldigt zich tussen de 10 en 40°C en gaat dood bij 65°C.
 

Hoe vindt E. coli besmetting plaats?

• Rauw vlees. Bijvoorbeeld rauw gehakt, rauwe of half doorbakken hamburgers, filet americain en niet gaar vlees kunnen daarom besmet zijn met E. coli.
• Rauwe groente zoals sla, en kiemgroenten zoals taugé. Gekookte groente levert geen probleem op, omdat de bacterie dood gaat door verhitting.
• Rauwe melk, rauwmelkse kaas en onverhit vruchtensap.
• Onhygiënische productieomstandigheden
Maaltijden in restaurants en op cruiseschepen zijn bij onzorgvuldige hygiëne wel eens de oorzaak van E. coli-besmettingen.
Ook contacten met dieren, met name runderen en jonge dieren kunnen E. coli-besmettingen veroorzaken. In de zomer is de kans op een besmetting het grootst, waarschijnlijk door zwemmen in besmet oppervlaktewater en barbecues.
 

Wat kun je zelf doen?

Tijdens de ziekte ben je als E. coli patiënt besmettelijk via jouw ontlasting. Dit kan wel ongeveer 2 maanden duren. Was dus goed je handen na een toiletbezoek en voor het koken.
Om besmetting met E. coli te voorkomen gelden de volgende adviezen:
• Eet geen rauw vlees of rauwe melk. Proef ook niet van rauw gehakt.
• Bak vlees goed gaar.
• Was rauwe (kiem)groente, zoals alfalfa en sla, grondig onder stromend water.
• Dompel kiemgroenten, zoals taugé onder in kokend water voor gebruik.
• Was je handen goed en regelmatig onder stromend water, vooral na toiletbezoek, voor het koken en na contact met dieren, bijvoorbeeld bezoek aan de kinderboerderij.
• Voorkom kruisbesmetting. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten.
 

Voedselveiligheid in het nieuws

E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken.

Een flesje 'kant-en-klaar versgeperst' sap of zelfgetapt uit de sinaasappelsaptap is zo gehaald. Toch geeft het gemiddelde Nederlandse huishouden slechts 27 euro per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Vijf trends.

Nieuw op deze website

Top