Broodje hamburger op een festival? Let goed op de volgende zaken

Veilig eten op een festival? Neem deze checklist mee

- 17 mei 2019 -

Het festivalseizoen is begonnen! De foodtrucks rollen weer uit de schuur, krijgen een poetsbeurt en verschijnen en masse op de steeds beter ingerichte foodpleinen op de festivals. Fantastisch natuurlijk, dat je naast het broodje hamburger nu ook een avocado wrap kunt nuttigen. Maar hoe weet je dat het eten uit zo'n keuken op wielen ook voedselveilig wordt bereid? 

De NVWA houdt vanzelfsprekend een oogje in het zeil tijdens grote festivals. En vergeet vooral de vrijmarkten niet. We kunnen inmiddels allemaal het nieuws na de vrijmarkt met Koningsdag voorspellen. Om de nare berichtgeving over misselijk geworden klanten te voorkomen, helpt de NVWA ondernemers een handje. Als foodmakers zich houden aan het hygiënelijstje dat hen wordt aangereikt, dan moet er niets aan de hand zijn.
 

Be like NVWA


Handig om te weten wat deze punten zijn, toch? Zodat je zelf je eigen hygiënecontrole kunt doen alvorens jij die speltbroodsandwich met kip naar binnen werkt. Dit zijn de zeven belangrijkste punten:

1.       De risico's door verontreiniging van levensmiddelen moeten zo klein mogelijk zijn. Je kunt dus letten op een schone werkbank, of dat de ingrediënten er goed gescheiden bij liggen.
2.       De mobiele keuken moet eenvoudig schoon te houden zijn. Dus geen moeilijk bereikbare hoekjes of stapels met voorraadpotten waar je niet achter kunt komen.
3.       Als de bereider van het voedsel zonder handschoenen of gerei werkt (dus met zijn blote handen jouw broodjes belegt), dan moet er een goede handenwasvoorziening aanwezig zijn. Zoals een jerrycan met een kraantje, een zeeppomp en papieren handdoekjes.
4.       Let erop dat oppervlakken waar voedsel op bewaard of bereid wordt, niet kapot en altijd schoon zijn. 
5.       Er moeten voorzieningen aanwezig zijn voor het schoonmaken en ontsmetten van gereedschap en apparatuur. 
6.       Moeten de etenswaren gekoeld bewaard worden? Ja, dan moet er dus een koeling aanwezig zijn. 
7.       Afval: heel belangrijk. Etensresten moeten proper afgevoerd worden.

Dus ligt de rosbief een beetje in de zon te verkleuren, zitten er scheuren in de bewaarbakjes of zie je een overvolle afvalbak achter de counter? Loop dan door naar de volgende foodtruck.

Foto: Hamburgers bakken op een festival, © publicdomainphotographs

 

Voedselveiligheid in het nieuws

Handen wassen: wel zo veilig

- 24 juni 2019 -

Hoe goed is handen wassen verwerkt in jouw dagelijkse routine? Veel dingen zijn viezer dan je misschien denkt! Wil je de risico's op een (voedsel)infectie verminderen, neem dan dit lijstje maar eens door.

Nieuw op deze website

Top