Kwetsbare groepen: YOPI's en mensen met allergie

Wetgeving verplicht vermelding allergenen op etiket

- 31 mei 2019 -

Wat is nu eigenlijk veilig voedsel? In de basis betekent het ‘voedsel waarvan je niet ziek wordt’. Als consument je ervanuit gaan dat het voedsel dat je koopt, veilig is. Bovendien kan een gezond lichaam wel tegen een stootje. Komen er onverhoopt ziekmakende bacteriën voor in je eten, dan weet je afweersysteem daar wel raad mee. Ok, je bent misschien een paar dagen niet helemaal fit. Maar daarna voel je je weer fit als een hoentje.

Dit gaat niet op voor iedereen. Niet iedereen is voldoende vitaal of gezond. Wetgeving op het gebied van veilig voedsel beschermt een grote groep kwetsbare mensen. Zoals mensen met een voedselallergie, maar ook de enorme groep die onder de noemer YOPI wordt geschaard.
 

Wat is YOPI?

- Young (baby’s en kleine kinderen tot 5 jaar)
- Old (ouder dan 65 jaar)
- Pregnant (zwangeren)
- Immuno-compromised (mensen met een verminderde weerstand, zoals personen die behandeld worden voor kanker, nierziekten, reuma of diabetes)

Op de sites van het Voedingscentrum en het RIVM kun je alles lezen over deze groepen en de grootste gevaren voor hen. 
 

Voedselallergie

Mensen met een voedselallergie worden vooral beschermd door goede en juiste informatie over de aanwezigheid van allergene stoffen in het voedsel. Ook dit is met wetgeving geregel. Sinds eind 2016 verplicht de wetgeving het om allergenen te vermelden op etiketten. Bij twijfel, stel altijd je vragen aan de winkelmedewerker!

Voedselveiligheid in het nieuws

Handen wassen: wel zo veilig

- 24 juni 2019 -

Hoe goed is handen wassen verwerkt in jouw dagelijkse routine? Veel dingen zijn viezer dan je misschien denkt! Wil je de risico's op een (voedsel)infectie verminderen, neem dan dit lijstje maar eens door.

Nieuw op deze website

Top