Hoe vaak was jij je handen?

Handen wassen: wel zo veilig

- 24 juni 2019 -

Hoe goed is handen wassen verwerkt in jouw dagelijkse routine? Naast goede hygiëne is de gewoonte om je handen te wassen essentieel om het risico op veelvoorkomende (voedsel)infecties te verminderen. Handen wassen beperkt de overdracht van bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Met handen wassen bedoelen we overigens niet: even afspoelen onder de kraan. Nee, echt goed je handen wassen doe je door je handen inelkaar te wrijven met schoon water en zeep. Na het drogen ontsmet je ze nog eens met een op alcohol gebaseerd ontsmettingsmiddel. 

Nu je weet hóe je je handen wast, is de volgende vraag: wanneer moet ik dat dan doen? Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar we vergeten deze alledaagse handelingen heel gemakkelijk. Daarom even een reminder van ons. Je wast je handen na:
 

1. Geld aanraken

Bij het betalen met bankbiljetten en munten kunnen pathogenen zoals E. coli en salmonella worden overgedragen. Wees je hiervan bewust en geef je zo nodig je handen een goede scrub om bacteriële besmetting te voorkomen.
 

2. Leuningen, handgrepen of deurknoppen

Bussen, treinen en andere vormen van openbaar vervoer zijn een grote bron van bacteriën, omdat veel mensen dezelfde oppervlakken aanraken.
 

3. Restaurantmenu’s

Ook al lijkt een restaurant schoon, bedenk dan dat echt íedereen die menukaarten vasthoudt.
 

4. Dieren

Dieren kunnen drager zijn van verschillende ziekten. En omdat huisdieren over het algemeen als gezinsvriendelijk worden beschouwd, wordt handen wassen soms over het hoofd gezien.
 

5. Openbare touchscreens

Jouw eigen telefoon of iPad is al niet het schoonste apparaat in de wereld, maar openbare touchscreens en toetsenborden worden ook zonder nadenken gebruikt. Moet je nagaan hoeveel mensen deze aanraken en wat er allemaal op achterblijft. Volgens onderzoek zijn vooral pinautomaten en terminals ware bacteriebommen.
 

6. Keukensponsen en gereedschappen

Het bereiden van voedsel in de keuken vereist een hygiënische omgeving en schone handen. Alle keukengerei, textiel en zelfs het eten zelf kan vol zitten met bacteriën. Snijplanken, keukendoeken en sponzen zijn de grootste bronnen - er kunnen soms wel 326 verschillende soorten bacteriën op leven. Vervang sponzen en doeken tijdig en was gereedschappen af bij elke wisseling van product. 
 

7. Oppervlakken in openbare ruimtes

Hoe meer gedeelde publieke oppervlakken en mensen die ze aanraken, hoe meer bacteriën. Was altijd je handen nadat je de deurknoppen, waterfonteinen of kioskschermen hebt aangeraakt.


Deze lijst kan natuurlijk vele malen langer gemaakt worden, maar waar het vooral om gaat is bewust worden dat je niet overal ziek van wordt, maar dat (ziekmakende) bacteriën overal op de loer liggen. Handen wassen dus!

Voedselveiligheid in het nieuws

Handen wassen: wel zo veilig

- 24 juni 2019 -

Hoe goed is handen wassen verwerkt in jouw dagelijkse routine? Veel dingen zijn viezer dan je misschien denkt! Wil je de risico's op een (voedsel)infectie verminderen, neem dan dit lijstje maar eens door.

Nieuw op deze website

Top