TGT en THT: hoe zat dat ook alweer?

Zo lees je de houdbaarheid op een etiket

- 1 juli 2019 -

Tijdens je ronde door de supermarkt zie je dat op veel producten een houdbaarheidsdatum staat. Erg handig, maar wat is nu precies het verschil tussen 'Te gebruiken tot' en 'Ten minste houdbaar tot'?  Wat doe je als een verpakking al even openstaat, maar de houdbaarheidsdatum nog niet is bereikt? En kun je producten ná die aangegeven datum ook nog gewoon eten, of moeten ze dan meteen de prullenbak in? 
 

Verschil THT en TGT


Op verpakkingen vind je vaak de aanduiding ‘te gebruiken tot’ (TGT) of ‘ten minste houdbaar tot’ (THT). ‘Te gebruiken tot’ staat op producten die snel bederven, zoals verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico’s voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg. Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum ligt het anders. Daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie. Als het product over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te eten, wel dat de kwaliteit achteruit kan zijn gegaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, sinaasappelsap, pasta, rijst en ingeblikte groente.
 

Zintuigen gebruiken


Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken. Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een ‘Te gebruiken tot’-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.

Een paar voorbeelden:

> Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
> Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast.
> Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening
> Gerookte zalm: 2 dagen na opening
> Melk: 3 tot 5 dagen na opening
> Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening

In de online Bewaarwijzer kun je opzoeken hoe lang je een product kunt bewaren en krijg je handige tips.
Bron: Voedingscentrum

Voedselveiligheid in het nieuws

Handen wassen: wel zo veilig

- 24 juni 2019 -

Hoe goed is handen wassen verwerkt in jouw dagelijkse routine? Veel dingen zijn viezer dan je misschien denkt! Wil je de risico's op een (voedsel)infectie verminderen, neem dan dit lijstje maar eens door.

Nieuw op deze website

Top