De gevaren van het niet volgen van het bereidingsadvies

Waarom je altijd het etiket moet lezen voor je iets gaat eten

- 2 september 2019 -

Denk jij te weten hoe je verse soep moet bewaren? Lees dan tóch eerst de bewaarinstructies op het etiket. Niet omdat we jouw keukenskills onderschatten, maar omdat je in sommige gevallen serieus ziek kunt worden als je de aanwijzingen op het etiket niet opvolgt.

Wel eens gehoord van botulisme? Deze zeer ernstige ziekte kan lijden tot zware ademhalingsproblemen en zelfs de dood. We willen je niet afschrikken, maar deze ziekte kan het gevolg zijn van het verkeerd bewaren van bijvoorbeeld...soep. We noemen twee extreme gevallen.
 

Voorbeeld 1:

Een man koopt een plastic bakje soep in een supermarkt. Het werd gekoeld verkocht en duidelijk geëtiketteerd: 'Gekoeld bewaren. Na openen direct verhitten en consumeren.'
De man bewaarde de soep een dag of twee ongekoeld voordat de soep verhit werd. De man proefde de zure smaak van de soep en gooide de rest direct weg. Ondanks dat hij heel weinig van de soep had gegeten, belandde hij in het ziekenhuis met botulisme.
 

Voorbeeld 2:

Een oudere dame kocht soep in een verpakking van twee plastic bakjes. Het werd gekoeld verkocht en op de etiketten stond ook dat het gekoeld bewaard moest worden. Eén van de bakjes werd onmiddellijk geconsumeerd, zonder nadelige gevolgen. De dame bewaarde het andere bakje nog een week ongekoeld. De dame verwarmde de soep, proefde het en gooide het weg vanwege de zure smaak. Ook zij werd in het ziekenhuis opgenomen met botulisme.

Dus als er op een etiket staat gekoeld bewaren, bewaar het product dan gekoeld. Dat geldt voor de verkopende partij en voor jou als consument. 
Volg de instructies om bacteriën te verslaan. Kortom: negeer nooit wat er op het etiket staat!

Foto: Verse soep, ©Creative Commons Zero

Voedselveiligheid in het nieuws

Handen wassen: wel zo veilig

- 24 juni 2019 -

Hoe goed is handen wassen verwerkt in jouw dagelijkse routine? Veel dingen zijn viezer dan je misschien denkt! Wil je de risico's op een (voedsel)infectie verminderen, neem dan dit lijstje maar eens door.

Nieuw op deze website

Top